torsdag 25 juli 2013

BrewDay - Thake This Beer (Im Right Here) IPA

Ett inlägg jag aldrig trodde jag skulle skriva... På bilden förkokas vatten inför bryggning av en... IPA...
Då var vi där igen, en hembryggares vägar äro oförutsägbara ibland...
När jag för drygt 1½ årsedan började brygga, och senare startade denna bloggen, skulle jag minsann inte brygga APA eller IPA t ex, utan enbart hederlig Lager skulle bryggas...
Vad står jag här med nu då?
Jo, 2 Apor och nu har en IPA bryggts också... Hur gick detta till?

Mäskning av en massa god malt ;)

Bakgrund

Egentligen får jag skylla lite på min gode vän Niclas som en kväll bjöd till middag och öl, givetvis hade jag med några av mina egna, den gången Basement Draught som vi drack till hans grymt goda hemmarinerade ribs. En bit in i kvällen dök några Sierra Nevada Pale Ale upp på bordet, tätt följt av Brooklyn Lager och där var man ju såld sedan på de smakerna, jag blev mer nyfiken testa annat än Europeiska traditionella lagerstilar och fann snabbt nya favoriter även i aleträsket. Sedan får jag tillskriva Brew Dude på Vilse I Pilsnern en del av äran också, som jag laborerade mitt första Alerecept med (han brygger dessutom väldigt goda öl ;) ), så på den vägen är det...

Bryggningen 

En onsdag eftermiddag för 2 veckor sedan kokades en mängd vatten upp inför nästa dags bryggning, dels för att koka bort lite klorin och grejjer ur kranvattnet samt för att jag skall komma igång lite fortare nästa morgon. På morgonen kokade jag upp ytterligare 4 liter vatten för att värmejustera det sista, blev spot on inmäskningtemperaturen, så i med malten (satte på värmeslingan lite medans jag mäskade in dock) och när all malt var i var mäsktemperaturen perfekt. Efter ett tag kollade jag av temperaturen efter en rejäl omrörning och värmde på lite till då den sjunkit 0,2 grader, resterande tid av mäskningen höll temperaturen stadigt.
Mäskade ut på 78 grader och sedan ar det dax för dunksparge, jag kör ju min variant av Maxi-Biab numera ;)
Maxi-Biab a´la BrewByBrandis
Biabpåsen flyttades över till en ren jäshink och jag hällde över en uträknad mängd HETT vatten som kokats upp under mäskningen i min gamla Biltemakastrull och rörde runt, lyfte lite som en tepåse och lät det sedan stå i ca 30 minuter med en omrörning och en tepåslyft drygt halvvägs in, därefter lät jag påsen rinna av (och recirkulerade 4 liter lätt slarvigt genom påsen och hällde sedan över allt i min gamla Biltemakastrull (skall dock börja köra dunkspargen direkt i den hädanefter).
Biltemakastrullen åkte på spisen för uppkok och i Bielmeiern började det närma sig kok...
Biltemakastrullen på spisen han börja koka innan Bielmeiern så jag började direkt föra över drygt hälften av den sötvörten till Bielmeiern som strax efter började koka också.
På spisen sänktes värmen så det bara småputtrade lite försiktigt vid det här laget.
Efter en stunds kok tillsattes bittergivan, även Biltemakastrullen fick sig en litenliten giva, bara för att... ;)
Bägge kastrullerna är kokande, och Bielmeiern passade på att koka över i ett obevakat ögonblick...
Fylld till bredden = överkok 
Inte så farligt men några pellets humle till åkte i just in case och därefter fyllde jag över mer från Biltemakastrullen som nu nästan är tom och allt ligger och kokar i Bielmeiergrytan.
Därefter tillsattes mer humle vid olika tidspunkter, jästnäring & Protafloc tillsattes och 1 st kylspiral fick kokas ren innan det var dax för nerkylning.
Jag lät det stå rätt länge denna gången, för jag hade lite annat att göra också.
Överföringen till jäshinken gick sådär, väldigt mycket grums och humle, bärsilen fick rensas konstant i princip för efter nerkylning lät jag kokarn stå drygt 45 minuter för att allt skulle sjunka till botten men tji fick jag. Det flöt runt som om det var storm i grytan...
Jaja, får ta tag i det där med Whirlpool igen.
Nåväl, fick ut 22 liter i jäshinken tillslut, sedan orkade jag inte rensa mer och hoppade sista litern jag hade hoppats få ut. Det glädjande är att effektiviten i mäskningen ligger på ca 85% nu, Maxi-Biab är rätt bra tycker jag.

Smack-packen med jäst redo
Jästen tillsattes i 17 grader och hinken bars till sin jäsplats på direkten, där är lite varmare tyvärr, 19,1 grad dagen till ära. Men det gör mig nada, det funkar utmärkt det med, ger ju sin karaktär till ölet det med ;)
Ett par dagar senare är jäsaktiviteten hög, nice ;)
Efter all rengörning och städning tog jag mig en redigt god öl, systerölen till denna, nämligen Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In) APA

Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In) APA avrundade bryggdagen av systerölen Take This Beer (Im Right Here) IPA, sedan blev det middag med Tanten.

Vad är på gång?

Närmast är att brygga en ny sats av  Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In) APA, den förra satsen är i princip slut då den varit vansinnigt god, och uppskattad.
Var nere på Essensspecialisten idag faktiskt och köpte ingredienserna samt ett partyfat med säkerhetsventil som IPAn skall ner i
Sedan får vi se hur vädret tillåter mig brygga, behöver lite kyligare klimat nu för att brygga Lager som är tänkt bli nästa bryggning. Eller så får jag se till skaffa mig den där lagringskylen jag så innerlig saknar... Är det någon som har ett fungerande fullhöjds kylskåp som de vill bli av med så hör av er ;)
Okänd humlesort växer till sig och skall skördas i höst, och då testas för bryggning
Ett kul expriment väntar dock, en god vän till mig har humle i sin trädgård som stått där minst 30 år, antagligen 42 år, ingen vet vilken sort eller om den har någon aromatisk egenskap, det skall vi ju testa i höst givetvis. Jag får ta hela skörden (vilket är en ansenlig mängd) för att brygga en god öl på, om humlen har någon slags arom och beska.
Spännande är det i alla fall!

Ikväll skall torrhumlingen av den idag omskrivna ölen göras och på tisdag skall det tappas på flaska och ett Partyfat.
Jästen skall sedan tvättas och återanvändas till nästa bryggning.
Förresten har jag ju börjat få en produktserie nu, Take This Beer APA & IPA, får väl knåpa ihop ett lagerrecept också så är det ju i princip komplett sedan ;)

Skål och ha en fortsatt skön sommar kommentera gärna inläggen i min blogg.
/Brandis

Glöm inte följa mig på Twitter och Facebook, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Untappd:

Google+:
 Google+


2 kommentarer:

 1. wow! vilket bautainlägg!

  Kul att jag kunnat spela en positiv roll i ditt öldrickande. hurra för ales! :)

  Coola etiketter du gör! Ser att du också kör med uppånervänd back under grytan. Vilket märke är det? Vc ser det ut som. Jag fick några tuborgbackar som jag brukar köra med.
  Själv har jag nu gett om om pellets för jag är sämst på att whirlpoola. Nästa gång köper jag banne mig kottar!

  Ha det så gött/RB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det blev lite långt... ;)
   Har ju inte skrivit på ett tag så det kom väl igen där hehe

   Tack, både för berömmet och aletjôtet ;)

   Backen skall det nog stå MC på, det är en gammal mjölkback från Mjölk Centralen ;)

   Kottar kör jag helst också, men blivit lite vidskeplig på den här ölen... Kottar kör jag i Humlepåsar dessutom...

   Radera