onsdag 22 maj 2013

Flödesschema hembryggning



Satt och pillade ihop ett flödesschema till mina bryggningar. Det är anpassat till mina egna bryggningar men kanske kan ligga till grund för andra också?
Tankar och idéer från er andra mottages tacksamt.
Vad säger ni?


Dagen före bryggning:

Plocka fram all utrustning, kontrollera malt, humle & jäst (jäst kan vara aktuellt att kika på ett par dagar innan bryggning.)
Är jästen färsk, smacka sent på kvällen eller på bryggdagens morgon.
Förkoka mäskvatten om möjligt.
Krossa eventuell specialmalt som möjligen inte är krossad
Städa av köket

Bryggdagen:

  • Kontrollera temperaturen på vattnet om det förkokats. Justera till önskad temperatur.
  • Starta mäskningen, gör under mäskningens gång annat, som att äta frukost t ex. Kontrollera temperatur i mäsken hyfsat regelbundet. Byt anslutning på kranen till gardenakopplingen
  • Medans mäskningen lider mot sitt slut, koka upp X antal liter vatten om dunk sparge skall göras.
  • Efter mash out, lyft ur mäskpåsen och låt den rinna av lite, plocka sedan ur falskbotten och lägg tillbaka påsen över kokgrytan och låt den droppa en stund. Recirkulera efter en stund ett par liter och kör igång dunk spargen efter det.
  • Dra igång kokarn medans dunk spargen pågår, tillsätt efter ca 20 minuter så mycket som får plats från dunkspargen, resten kokas i kastrull vid sidan om tills det går hälla i.
  • Ett par minuter efter att det börjat koka, plocka ut en dl vört för pre-boil mätning. Kyl snabbt. Justera med dunk spargat vatten om det är för högt, med spraymalt om det är för lågt.
  • Humlegivorna vägs upp med ca 10-15 minuter kvar tills dom skall i
  • Protaflocen blötlägges i lite vatten en stund innan det skall i
  • Vörtkylaren i med 15-20 minuter kvar av koket. Protaflocen 15 minuter.
  • Börja rengörning av jäshink närsom helst under kokets gång, glöm inte skedar, bärsil etc
  • Kör igång avkylning, håll ett öga på temperaturen.
  • Ca 30 minuter in i avkylningen borde det vara klart, lyft ur kylaren, lyft upp grytan högt.
  • Whirlpoola och låt sedan stå 30-40 minuter minst. Under tiden kan rengörningen av jäshink, hävert etc fortsätta
  • Använd pumphävert och bärsil för att föra över vörten från grytan till jäshinken.
    GLÖM EJ KONTROLLERA KRANEN PÅ JÄSHINKEN.
  • Ta OG prov, smaka och rör runt ordentligt innan jäst tillsättes, försök tillsätta jäst så kallt som går med hänvisning till vilken öltyp som bryggs.
  • Städa av köket kontinuerligt under bryggningens gång.

    Jäsning, flasktappning

  • Låt jäshinken stå mörkt 1 timme eller 2, ställ sedan i önskad temperatur
  • Kolla efter att High krausen lagt sig OG, Vid lager: Diacetylrast runt 1.020 – 1.025 i minst 2 dygn.
  • Låt stå i ett par veckor i kyl vid Lager
    Ca 2 veckor vid Ale, torrhumling sista dagarna innan flasktappning
  • Gör rent tillräckligt med flaskor för flasktappning dagarna innan. På tappdagen koka upp sockerlag eller förbered den primning som skall användas, gör rent tappkärlet, skedar och ta ett FG prov. För över ölet från jäshinken med pumphävert över primningsvätskan.
  • Kolsyrejäs upp till 14 dagar lagra sedan Lager kallt i minimum 3 månader. Ale i ca en månad.
  • Drick och njut.


Glöm inte följa mig på Twitter, Facebook och Instagram, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Instagram:
Instagram
Untappd:

Google+:
 Google+


.

2 kommentarer:

  1. Seriös bryggning det där. Bra tips det med att kolla att kranen är stängd på jäshinken. Låter som en miss man lätt skulle göra faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med kranen har hänt 3 gånger, senast i fredags, är ju sådär kul städa upp 3-4 liter öl mitt i natten ;)
      Låter ju alltid Star Sanen rinna ur genom kranen och glömmer lätt stänga den ;)

      Radera