tisdag 8 maj 2012

Då kör vi

Första flaskan med etikett, BrewByBrandis Basement Draught. Ursprungligen en Singha klon men smakar mer som Chang ;)
Då är BrewByBrandis bloggen igång. Läs gärna mer under "Om".
Jag börjar med att bjuda på ett recept till brygden som flaskan ovan tillhör. Den tappades 29/4 och till helgen är det dax för första provsmakningen.
Jag vill också passa på att tacka Craig på CraigTube för inspirationen och alla lärorika youtube videos, efter 21 år är jag tillbaka i hembryggningen!


BrewByBrandis Basement Draught.
1,00 kg     Light Dry malt Extract (15,8 EBC)
1,70 kg     Draught Extract (Coopers) (10,0 EBC)
0,40 kg     Dextros (0,0 EBC)
200 g        Malto-Dextrine (först i FV) *
12,00 g     Hallertauer Hersbrucker [4,00 %] Finnishing Hops (teabag)  - Aroma Steep 10,0 min
12,00 g     Saaz [4,00 %] Finnishing Hops (teabag)  - Aroma Steep 10,0 min
1,0 pkg     Munich Lager Activator (Wyeast Labs #2308)
100 g        Malto-Dextrine (Primning, kokas ihop med sockerlag 15,0 mins) *

Batch Size 21,5 liter.

Est Original Gravity: 1,048 SG     Uppmätt Original Gravity: 1,051 SG

Est Final Gravity: 1,008 SG     Uppmätt Final Gravity: 1,008 SG

Est Alcohol by Vol: 5,2 %     Uppmätt Alcohol by Vol: 5,6 %

Bitterness: 20,9 IBUs     Calories: 472,4 kcal/l

Est Color: 10,3 EBC

Total Alohol by Vol: ca 6,1%



Lägg Finnishing Hops i varsin kopp med kokande vatten, låt dra 10 minuter medans du gör resten.

Häll 200 gram Maltodextrin först ner i jäskärlet, häll på 3 liter kokande vatten, rör om.

Häll på 1 kg Ljus spraymalt, skaka runt ordentligt till spraymalten lösts upp ordentligt.

Blanda ner dextrosen och Coopers Draught extraktet och rör om ordentligt, häll varmt vatten i Coopersburken och ta ur det sista av extraktet och häll det i jäskärlet.

Fyll upp med vatten till ca 18-19 liter och kolla temperaturen, fyll sedan på med kallt eller varmt vatten tills du når 21 liter och har en temperatur av ca 20 g.

Rör om ordentligt under tiden.

Häll i bägge kopparna med Finnishing Hops inklusive "tepåsen".

Rör runt.


Jästen skall vara klar vid detta laget så kör du med ovanstående jäst skall den aktiveras minst 2 timmar innan du börjar.

Pitcha jästen enligt anvisningarna på paketet.

Låt stå ett par timmar tills aktivitet börjar märkas och flytta sedan till jäsplatsen som skall hålla ca 12 grader Celsius.

Låt stå i ca 14 dagar innan kärlet placeras i rumstemperatur något dygn (tills vörten nått rumstemperatur + ett dygn) ställ sedan kallt ett dygn eller två.

Förbered en sockerlag med cirka 150 g socker i 2 deciliter vatten men lös först upp 200 g maltodextrin i det kalla vattnet, koka sedan upp och låt småputtra ca 15 minuter. Häll därefter lagen i botten på ett andra jäskar, för över brygden från jäskar 1 med hjälp av hävert eller liknande till jäskar 2 och låt sedan stå ca 20 minuter med locket på.

Tappa till flaskor, låt dessa stå 7-14 dagar i mörkt rum inomhus ca 20 grader Celsius.

Provsmaka en flaska efter 2 veckor och ställ sedan flaskorna så svalt som möjligt minst 2-4 veckor.

Drick och njut!



* Maltodextrinet kan med fördel bytas ut mot till exempel stöpt Carapils i lämplig mängd och skippas då helt i primningsfasen

På jäsning i 12 g
Efter 12 dygn togs ett smakprov och  brygden såg ut så här
Dax  baka flaskor
Etiketterna på plats

Tappat och klar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar