onsdag 23 maj 2012

Pimpa jäskärlet...


Nja, kanske inte en pimpning, men en bra uppgradering.

Var förbi Essenspecialisten häromdagen och köpte en tappkran och lite slang till mitt jäskärl då jag tröttnat på en krånglande hävert. Skall fixa ett 26 mm plattborr så sedan skall kranen skruvas dit och en sats Better Brew Export Lager sättas igång.
Dock verkar det bli sommarens sista ölbryggning.
Skall se om det kan bli en cider lite längre fram eventuellt. Är rätt sugen på att testa Finlandias Äpple/Päron cider.
Varför skippar jag då häverten
Vid sista omtappningen till tappkärlet tog det en evighet, häverten krånglade, fick sugas om ett antal gånger och jävlades i största allmänhet.
Vid första användningen sög den dessutom in tjuvluft i början, vilket inte är bra om man har otur, jag verkar dock ha klarat mig denna gången.
Fördelen med "pimpningen"? Enkelt, rengör och sterilisera 1 slang istället för en massa delar till häverten, på med slangen på kranen, ner med andra änden i tappfatet (eller om det skall direkt till Corneliusfat eller Partyfat), öppna kranen och ut rinner ölen dit den skall utan massa krångel och slabbande.
Så, arbetet runt omtappningen (eller upptappning)  blir helt plötsligt smidigare, renare och lättare.
Och snabbare.
Kranen är Humles svarta, slangen en av deras också, så det finns lättillgängligt på nätet.
Slängen är dyr, men jag köpte 2 meter då jag vill kapa själv på rätt plats och vill dessutom ha lite extra som jag kan använda till flaskpåfyllare vid behov.

Sitter förresten och tjuvsmakar på en flaska av BrewByBrandis Basement Draught till...
Mmmm... Den har en lång fin eftersmak av humle efter en månad på flaska, doftaromen är typsik Saaz, lite blommig och med en touch av Hersbruckerns något kryddiga arom, helt borta är jämförelserna med Chang & Singha,  testa brygg den, gillar ni inte Tjeckisk Pilsner aktigt, välj bort en av Humlesorterna och använd bara en av dem. Nu får jag ge fasen i att tulla mer på den batchen, minst en månad till skall det lagras....

Förresten, här är en 0,5 petflaska som är väldigt nära att explodera av en så kallad gusherinfektion
En petflaska extremt nära att explodera av en gusher infektion....
Det skummade bra och luktade brödjäst som...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar