onsdag 14 november 2012

BottlingDay & TasteDay - BBB Glögg 2012

Flaskat och klart, ca 6,5 liter brunglögg!
Måndagen var en hektisk dag i bryggeriet. Förutom att ytterligare en sats glögg sattes & första helmaltarn smakades av, tappades första omgången BBB Glögg 2012 upp på flaska, och provsmakades!
Så idag kommer en dubbel, BottlingDay och TasteDay i en och samma post.
Jäshinken flyttades på morgonen från sin jäsplats till högre punkt inför omtappningen under kvällen så att eventuell jäst som kan rörts upp vid flytten skulle få tid att lägga sig igen.

Jag gjorde som jag brukar göra när jag tappar öl, först över till tappkärlet för att särskilja ölet från jästen, och i det här fallet, alla kryddor, innan jag började fylla flaskorna via flaskfyllarn.
När jag lyfte på locket för att sätta igång pumphäverten spred sig en underbar julig och kryddig doft i köket. Det luktade rejält med Glögg. Redan här började min mun vattnas och jag blev rejält sugen på att smaka.
Nåväl, flaskorna fylldes, jag fick ut ca 6,5 liter + en knapp kaffemugg...
Det sista som låg kvar i tappkärlet var en knapp kaffemugg, så det hällde jag över i en kastrull och värmde upp. Doften som fortfarande hänger i kvar i köket förstärks när glöggen börjar bli varm. Det här känns riktigt lovande.
Fram med pepparkakor, mandel och russin, och den varma glöggen hälldes i muggen.
Doften är enkelt sagt, något russinsöt med rejäla inslag av ingefära och nejlika, och mitt i allt anar man Kardemumman.
Värmde på lite mer efter första muggen och för er läsare hällde jag det i ett glas ihop med russin.
Som vanligt är färgen något missvisande, glöggen är ljusare och klarare än vad som framgår av bilden.

Lätt euforisk slog jag mig ner i soffan och tog mig en mun, och vilken smak!
Smaken fyller min mun, först kommer russinsötma med lite kanel som går över i en varm kryddig smak av ingefära och kryddnejlika för att rundas av i slutet med en behaglig smak av kardemumma. Nånstans mitt i allt detta känner man en väldigt lätt smak av pomerans. Jag hade i ett skal bara, just för att få en nyans av pomerans.
Ytterligare en mun intogs och smakupplevelsen var exakt samma, så dax för en pepparkaka till.
Wow, det här är långt bättre än någon köpeglögg jag någonsin druckit.
Och för att testa, hällde jag i 1 cl Whisky i Glöggen för att se skillnaden, sötman la sig något men övriga smaker kom fram lite mer.
Anledningen till russinsötman är att jag hade i 500 gram russin, varav ca hälften var lätt hackade och antagligen framhövdes detta också beroende på att jag använde jäst för söta degar. En hit kan jag säga.
Appropå jäst, inte en uns av varken doft eller smak av jästen. 6 veckors jäsningen och stillhet har gjort sitt så det fick bli en mugg till...


6 kommentarer:

 1. Vad gott det lät det där. Du är himla bra på att beskriva smakupplevelse. Jag själv skriver mest, "oj vad gott!" vilket ger noll ledtråd om vad sjutton det egentligen smakar. Jag får träna på det där.
  Jag blev hursomhelst himla sugen på glögg nu och jag brukar inte ens gilla glögg. ;)

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Ibland får man till det ;)
  Är jäkligt nöjd med denna glöggen, jag gillar när det är lite sött i glöggen så mig passar den perfekt! Första försöket för mig med Glögg och jag säger bara, Wow!

  Satt tidigare idag och beundrade dina skumkronor och inser att jag måste skaffa en coronakvarn rätt omgående, ingen hit krossa cara-pilsen med brödkaveln... ;)

  SvaraRadera
 3. Ett hett tips är ju annars att köpa färdigkrossad malt så slipper du både kavel och kvarn. Det kostar ju bara 2 kronor mer per kilo. Han har höjt priset den rackarn! (maltmagnus) Förr kostade det ju bara 1 krona.

  Du har väl ett par nävar vetemalt med i dina recept? Det som så fina skumkronor

  hej och hå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vetemalt har jag tänkt på, men det har inte blivit så än. Glömt köpa osv
   Jag köper färdigkrossad basmalt, men specialmalterna är hela.
   Köper indirekt av MM men över disk här i Göteborg. Har lite olika specialmalter som ligger och är okrossade... Får se om det blir lite krossande ikväll igen, har en tom jäshink & malt i skafferiet... ;)

   Radera
 4. Du låter som värsta experten tycker jag!
  Jag som inte är så himla mycket glögg-fantast, känner iaf att just din glögg
  helt klart skulle falla mig på läppen :)
  Lycka till fortsättningsvis!

  / Reneé

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Reneé!
   Ibland får man till orden när man skriver ;)
   Ja.. vi får väl se vad som händer innan jul, man vet ju aldrig... ;)

   Radera