torsdag 8 november 2012

BrewDay - BrewByBrandis Basement Draught Autumn Edition

BrewByBrandis Basement Draught upptappad och klar!

Igår hade jag besök i bryggstugan, Hasse ville vara med och lära sig lite om hembryggning och eftersom planen var att göra en ny sats av BrewByBrandis Basement Draught, fick han vara med och assistera på en kitbryggning, eller ja, en partial mash blev det dagen i ära.
Då Basement Draught gjort succé i bekanskapskretsen ville jag nu prova att byta bort maltodextrinet till Cara-Pils istället. Så det blev 250 g Carapils instöpt ihop med övriga ingredienser...
Basement Draught baseras på Coopers Australian Draught, ett kitöl som är en bra bas till väldigt många varianter. Jag gillar den, god beska, god smak i grunden och kitet i sig brukar ha ett bra skum, kropp och huvud utan tillsatser.


Eftersom jag idag hade en helt oinvigd bryggassistent tog vi hela proceduren väldigt lugnt och hyfsat metodiskt, så det tog lite längre tid än om jag gjort det själv, och vi tänkte inte på att ta några bilder förrän hela altet var klart...

Proceduren

Cara-Pilsen stöpte vi i 3 liter vatten som höll ca 65 grader i dryga timmen innan vi kokade upp vörten och lät den koka ett bra tag, ca 45 minuter, då hade drygt en liter kokat bort.
Vattenkokaren stod redo med kokt vatten och vörten hälldes i den väl rengjorda jäshinken ihop med 1 kg Extra Light Spraymalt och 300 gram bryggsocker samt lite extra kokt vatten. För att lösa upp spraymalten skakades jäshinken kraftigt under ca halvminuten - minuten och sedan var alla klumpar upplösta och det var dax att hälla i vörtsirapen från Coopers som stått i varmt vattenbad en stund. Som alltid sköljdes sedan burken ur med kokande vatten, vi vill ju ha ut allt det gottiga ur burken, och här är det bra att komma ihåg att inte ta i burken utan ugnsvantar eller en handduk, det är kokande varmt...

Vatten fylldes upp till 23 liter denna gång, blev lite mer än tänkt (siktade på 21-21,5 liter) men det gör inget, skillnaden blir marginell i IBU och ABV ändå.
Under tiden vi fixade med jäshinken och fyllde upp den låg 1 påse Saaz Finnishing Hops och 1 påse Hersbrücker Finnishing Hops i varsin skål med kokande vatten och drog sig. Finnishing Hops är som små tepåsar som man låter dra en ca 10 minuter i kokande vatten och sedan tillsätter vörten innan jästen åker i. De ger arom och smak och eftersom man häller i även själva "tepåsen" blir det lite som torrhumling vilket ger rätt mycket aromdoft. Gott.
Vörten syresattes rejält innan Finnishing Hopsen tillsattes, för direkt efter åkte en Wyeast Bavarian Lager Smackpack i.
Jästen tillsattes i farliga 21 grader, fick stå nån timme innan jäshinken flyttades till källaren där det håller ca 10 grader nu under vinterhalvåret.
Så där får det nu stå i ca 2-3 veckor, lite beroende på hur aktiviteten är i jäskärlet, vid koll nu på morgonen hade det inte hänt så mycket än, men det oroar mig inte ett dugg.
Så om ca 2 veckor kommer jag kolla till lukt och aktivitet för att se om det är dax att ta upp den i lägenheten och låta den jäsa ut och samtidigt göra en Diacetylrast under ca 2 dygn innan jag troligen kommer kallkrascha den på balkongen ett par dagar.

Sist använde jag Münich Lager, och nu hade jag bara tillgång till Bavarian som är en liknande jäst. dock skall det bli intressant att se hur skillnaden blir av jästen...
Eftersom jag bytt lite ingredienser från första bryggningen, har jag lagt till "Autumn Edition" till brygdens namn + att det faktiskt är höst just nu.

OG startade på ca 1.048, precis vad jag siktat på faktiskt.

Vad kommer resultatet bli?

En modern lager (inte en tjeckisk pils i münchener stil som jag trodde vid första bryggningen, jag hade faktiskt inte en aning om vad jag gjorde den gången ärligt talat) med god arom av bägge humlesorterna. I mitt tycke är det en riktigt god Matöl, passar väldigt bra till lite kryddigare rätter eller en Entrécote med tillbehör till exempel.

Kvällens bryggassistent Hasse fick blodad tand, och jag misstänker att inom en snar framtid är jag hans bryggassistent hemma hos honom.

Givetvis fick han med en flaska från förra bryggningen av Basement Draught hem så han kan smaka av förlagan till vad han var med och bryggde. Pluss att han fick med sig en flaska av Finlandia Äpple & Päron Cider också.
Skall bli kul höra vad han tyckte om de 2 senare i veckan.
Kanske kommenterar han i detta inlägget själv?
Inatt hade han ialla fall drömt att han bryggde öl. Låter lovande för en kommande bryggare, tycker ni inte?


Receptet för Basement Draught Autumn Edition

BrewByBrandis Basement Draught Autumn Edition.
1,00 kg Extra Light Dry malt Extract
1,70 kg Draught Extract (Coopers)
300 g Dextros/Bryggsocker
250 g Cara-Pils
12,00 g Hallertauer Hersbrucker Finnishing Hops (teabag) - Aroma Steep 10,0 min
12,00 g Saaz Finnishing Hops (teabag) - Aroma Steep 10,0 min
1,0 pkg Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206)
Batch size 23 liters

Vad är på gång sedan?

BrewByBrandis Glögg skall tappas upp vilken dag som helst, och ytterligare en sats kommer sättas.
Närmast nu blir det 2 BIAB bryggningar, jag har dock inte bestämt vad det blir riktigt än, men en kokning blir nog i helgen och antagligen en under nästa vecka.
Efter att denna omgången Basement Draught är klar tänkte jag testa Coopers Traditional Draught, rätt upp och ner som den är dels för att fylla ut lagret lite och dels för att jag är nyfiken på den. Jag kommer dock köra den på en äkta Lager jäst, antingen jästkakan från Basement Draught eller Saflager w-34/70
Sedan pågår det lite "hemliga" jäsningar här i bryggstugan. Mer om det vid ett annat tillfälle.

Och som vanligt har jag handlat hem ingredienserna från Essensspecialisten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar