onsdag 7 november 2012

TasteDay - Finlandia Äpple & Päron Cider

Finlandia Äpple & Päron Cider kitet är äntligen avsmakat!
Med en viss skeptisk glädje såg jag fram mot att avsmaka Finlandia´s Äpple & Päron Cider kit.
Anledningen till det skeptiska är att jag beräknat lite fel vid primningen och haft i ca hälften av sockret jag skulle haft i för kolsyrejäsningen, och jag gillar min cider med kolsyra.

Nåväl, hällde upp ett glas! Färgen är lite mörkare än vad vi svenskar brukar dricka i form av Sommersby m fl ciders, den här ser mer ut som en Magners eller Bullmer. Lockande för mig då jag gillar dessa sorter. Bilden ger inte riktigt rättvisa åt färgen då den ser lite mörkare ut än var den är där.
Kolsyran övertygade inte som ni förstår, men det finns lite där.
Smaken, jag måste säga, den är redigt god. Smakar åt ovan nämnda Ciders. Riktigt god i min smak.
Tydlig äpplekaraktär, dock inte så mycket päron, men en hint av det.
Sötman är låg utan att bli torr och man känner lite kolsyra kittla tungan.
I mitt tycke, en klart godkänd cider utan kemiska bismaker som jag hört en del andra ciderkit har.
Är man ute efter en sötare cider är det helt klart möjligt att göra efter det medföljande förslagen.
Jag valde ju att göra den till 24 liter och landade på en alkoholhalt runt 4,7 % tror jag.
Det här är helt klart en cider jag kommer göra mer av i vinter så man har gott i sommar när värmen kommer igen. Med lite bättre kolsyra då.

Kitet rekomenderas starkt. Och att brygga det med Bryggsocker tror jag är en hit. Även här känns det som man skall undvika strösockret.
Gillar ni Cider och vill brygga själva, testa detta, kan vara lite svårt hitta än så länge i Sverige, men jag fick tag på det på Essensspecialisten i Göteborg. (finns troligen i Malmö också)

Nu har detta kit ståt på lagring ett tag, jag smakade faktiskt av en för någon månad sedan men då var cidern inte mogen, och framför allt, den hade inte lagrats kallt/svalt.
Och just vikten av att lagra svalt ett tag har jag märkt ger en väldigt mycket bättre slutprodukt.
Olika bryggder reagerar olika, kan bero på jästen kanske, jag vet inte men den har ju ett finger med även i lagringen. Så nu skall jag försöka lagra allt kallt eller svalt efter kolsyrejäsningen i framtiden.
Kan bli svårt, men jag kommer se under resans gång vilka som det gagnar mer än andra bryggningar!

Ikväll har det bryggts lite också, men mer om det senare, är lite för trött för att skriva mer ikväll!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar