måndag 29 oktober 2012

BottlingDay - Första helmaltarn tappad på flaska...

FG mätt, ljuvlig färg, och helt blank.
I helgen tappade jag min första helmaltsöl på flaska.
Det blev tillslut 7.88 liter fördelat på 15 0.5:or och en 33:a efter 27 dagars jäsning då jag fick med rätt mycket druv (jag kallar det grums också) som består av bland annat en massa proteiner från mäskningen och kokningen.

Under jäsningens gång har jag hunnit med en diacetylrast på 2,5 dygn, och en kallkrasch innan flaskningen på ca 3 dygn. Resultatet av kallkraschen syns ovan, ölet är helt blankt
finalgravity mätningen visade på 1010 vilket innebär att ölens ABV hamnar på ca 4,7% + dryga 0,5 % från kolsyrejäsningen, totalt ca 5,2% ABV
Klart godkänt!
15 st 50 cl och en 33 cl tappat, kapsylerat och klart.  

Jäskylen är fantastiskt skön att ha, och universaltermostaten gör verkligen sitt jobb utmärkt
Har den inställd på 11,7-12.2 grader och den sköter det utmärkt. Temperaturproben var väl skyddad och tejpad på jäshinken så ölet har verkligen fått jäsa i optimal temperatur för en lager
Efter ca 14 dagar gjorde jag en diacetylrast på 2,5 dygn i 22 grader. Aktiviteten ökade en aning under den perioden, så lite fanns det allt att gå på, kanske jäste ölet ner någon punkt till, men viktigast, det rensar upp eventuella bismaker av Smörkola och lite andra biprodukter som blir under jäsningen.

Kallkrasch på balkongen. Nevermore-tischan är en ständig trotjänare i bryggeriet numera!

Därefter fick den stå i kylen igen 12 dagar innan den kläddes i snygg tischa och ställdes ut på min rejält kalla balkong för en kallkrasch. Kallkraschen gör att jästen går i ide och faller till botten och ölet blir blankt.
Man får också lite mindre bottensats i flaskorna efter kolsyrejäsningen har jag hört.
Lite jäst finns alltid kvar ändå som sagt, så kolsyrejäsningen funkar.
(Jag kollade flaskorna efter ett dygn och ja, där jäser det för fullt.)
Nu skall de stå fram till helgen i garderoben och kolsyrejäsa, sedan skall de vidare till en svalare plats för lagring i 2-3 månader. Om jag kan hålla mig så länge ;)

Smaken då?
Fräsch och lätt humlig från Saazen jag använde. Den är inte humlad som en tjeckisk pils dock, utan mildare.
Kan tänka mig att jag lyckades göra en Münchener Helles i bara farten, vilket är är nästa inplanerade bryggning. Jag kollade inte så noga olika stilar inför just denna bryggningen, utan jag ville bara få en lättdrucken god lager och famför allt, fått kört igång med BIAB-bryggning. Skall bli otroligt spännande att smaka på denna om ett par månader.

Nu skall jag hitta nått fyndigt namn att ge ölet också, och en snygg etikett...

Och, ni kan nu föja mig via Twitter om ni vill. När ett inlägg på bloggen är gjort, dyker det upp via Twitter. Smidigt va? ;)


2 kommentarer:

 1. Grattis till första helmaltaren!

  Nu är det bara att stå ut med att vänta drygt en månad eller så innan provdricka :) Den längsta väntan man kan vara med om här i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Kul att göra en helmaltare efter eget recept. Skall bli spännande smaka av om några månader!
   Ja, den väntan den väntan :)

   Radera