BrewByBrandis Glögg 2012 står på jäsning. |
Idag händer det grejjer i BrewByBrandis bryggstuga, igen!
Men inte är det öl eller cider som puttrar just nu, för att....
Årets glögg är satt.
Det blev en Dunderglögg... med min vana trogen, några modifieringar ;)
Luktade fantastiskt gott redan när locket på spannen åkte på!
Recptet är enkelt, att göra den är enkelt, att inte dricka upp den i förtid är vansinnigt svårt
Orginalreceptet är som följer (utan mina modifieringar):
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar (de skall ha varit frysta minst 2 dygn om de skall tillföra något till glöggen)
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) i skivor
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt, 500 g)
2,5 kilo socker
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i (har ni jäshink med jäsrör, använd det) – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert.
Var noga med att inte få med bottensatsen.
Värm och njut.
För min del, blir det jäsning i 6 veckor, sedan flasktappning.
Det blir lagom för att avnjuta till Lucia
Ps: Det sprider sig en doft av Saaz i bryggstugan...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar