Export Lager 2.0 jäser på fint i ca 18 grader |
Kollade till jästunnan igår, jäsningen ser ut att gått fint. Rester från en rejäl Krauzen ovanför ölet och en rejäl kaka i botten av jäshinken.
På torsdag tas tunnan upp i lägenheten och på lördag blir det flasktappning.
Tänkte också om planen går som tänkt,
göra en liten BIAB och då hälla vörten rätt på jästkakan från Export Lager 2.0 som nu jäser.
OM det inte blir att jag hinner brygga BIAB i helgen, så blir det i vart fall omhändertagande av jästkakan för framtida bruk.
Japp. Ni ser rätt. Det är dax att testa en AllGrain efter eget recept. Och BIAB bryggning.
BIAB står för BrewInABag, och är en alternativ metod till traditionell helmalts bryggning.
Man mäskar malten i en nylonpåse, rätt i kokkärlet vilket gör att man inte behöver så mycket mer utrustning.
Man slipper mäskkärl och en massa andra investeringar och framför allt, skrymmande utrustning.
Det blir en 9 literssats, bara för att testa.
Och ja, det blir en lager. Ett försök att göra en Ljus smakrik Lager i stil med Ahlafors Ljusa.
Recept kommer komma upp när jag brygger den.
Passade också på att provsmaka ytterligare en flaska av Better Brew Czech Pilsner, en bryggd som varit lite seg i kolsyrejäsningen.
Men, nu börjar det ta sig. Smaken är riktigt god och kolsyran börjar bli bra.
Läste på ett forum där flera haft samma problem med just Czech Pilsner men att kolsyran satt sig fint efter 3 månader på lagring. Vilket vi börjar närma oss nu med denna satsen.
En bra anledning till att inte ha för bråttom att dricka upp den med andra ord.
Tålamod är ju ett av ledorden vid hembryggning av öl... ;)
Thats it för idag
Skål :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar