Idag satte jag Finlandia Cider Kit, ett kit med smak av äpple och päron |
Till den använde jag ca 900 g Bryggsocker (Dextros) och satsen gjordes till 24 liter.
I kitet finns en instruktion med olika volym och sockertillsatser för att påverka såväl alkholen som sötman.
Eftersom det är första gången jag gör den och jag inte har en aning
om hur just denna cidern smakar, valde jag att göra 24 liter som då skall ge ungefär 4,2 i alkhol och en inte alltför söt cider.
Proceduren att göra Ciderkit är samma som för ölkit.
Koka upp lite vatten, lös upp vald mängd bryggsocker och tillsätt sedan själva sirapen och fyll upp till vald bryggvolym.
Jag måste säga att cidersirapen luktade väldigt gott av fräscha äpplen. Lovande!
Färgen är ganska mörk, på bilden under ser vi sirapen utspädd med ca 2 liter vatten och bryggsockret
Mörk, men med underbar doft av färsk äpplejuice! |
Efter detta fyllde jag upp med vatten till 24 liters strecket och tog ett OG som låg på 1.030, lite lågt kanske men när bryggden är nerjäst får vi se vad det blir för FG.
Provet visade en väldigt klar bryggd, ser precis ut som äpplejuice man blandat till.
Provet visade en väldigt klar bryggd, ser precis ut som äpplejuice man blandat till.
Smaken var aromtisk av äpplen och lite söt. Riktigt god faktiskt.
Ett klart och rent prov med en aromtisk smak av äpplen, Nånstans läste jag att den smakar som Magners, återstå att se, men Magners uppskattas här! |
Nu står det på jäsning i köket, jäskärlet är iklätt sin Nevermore-tröja, som den skall när jag jäser i lägenheten :)
Om ca 1 vecka tar jag första SG mätningen men jag räknar med att jäsa ca 12 dagar totalt.
Hur går det med BIAB-planerna?
Jo, allt är hemma nu utom kylskåpet, hoppas jag får hem det i dagarna så jag kan koka i helgen!
Ser fram mot det, skulle vara väldigt kul att få igång den och verkligen testa riktig helmaltsbryggning.
Chook dee khrap och på återseende
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar