torsdag 2 maj 2013

BottlingDay - Basement Draught Spring Edition 2013

Efter en månad på jäsning tappades Basement Draught på flaska  & fat idag
Ikväll tappades Basement Draught Spring Edition 2013 på flaska och partyfat.
Färgen var något mörkare än jag fått tidigare men det gör mig inget, vi får se hur färgen är när första flaskan öppnas om ett par månader istället.
Smaken var som jag minns den från första satsen för ett årsedan, lite jästig än, fyllig och humletoner som kommer komma fram såsmåningom. Verkar vara där den skall i det här läget. Final Gravity blev 1.011 och alkoholvolymen hamnar på ca 5,7%. Starka grejjer ;)


Eftersom jag idag valde att tappa upp en del på partyfat gjorde jag 2 sockerlager, en med ca 3 g socker per liter till partyfatet och en med runt 7 gram socker per liter till resterande 17-18 liter.
Lagen till partyfatet hälldes i partyfatet och sedan fyllde jag det och satte dit en säkerhetsventil.
Andra lagen hälldes sedan i övrig öl och blandades försiktigt in i ölet i några omgångar innan jag började tappa på flaska.
Det blev 2 backar 0,5:or och ett par 35 cl flaskor, totalt drygt 21 liter
Upptappat och klart. Partyfatet är av typen EasyKegIP med inbyggd gaspatron för att driva ut ölet och hålla det fräscht när man väl öppnat det framåt sensommaren ;)
Partyfatet är intressant, det har inbyggd gaspatron för att driva ut ölet och hålla det fräsch medans man dricker av det. Patronen skall tydligen hålla ölet fräscht i ca 30 dagar från öppning, gaspatronen kolsyresätter alltså inte ölet.
Det skall bli intressant testa så småningom, nackdelen med denna typ av partyfat är att det inte går att byta kolsyrepatronen, dock går ju fatet att återanvända ihop med andra kranar för partyfat.
Jag kommer att återkomma om detta fat så fort jag testat det

Skulle bryggt på 1 maj men valde att njuta av lite vårväder istället.
Kom senare på att jag glömt smacka jästen också så det får bli i helgen ändå ;)
Och det blir säsongens sista lager.

Ibland när man kapsylerar kan det hända olyckor, faktiskt första flaskan som gått senaste året!
zApa står och kolsyrejäser och det ser ut att ha blivit bra med kolsyra redan.
I dagarna kommer den ställas lite svalare ett par veckor innan den smakas av.
Spännande!

Hej och skål på er!


Glöm inte följa mig på Twitter och Facebook, där skrivs en del som inte alltid hamnar här ;)

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Untappd:

Google+:
 Google+

2 kommentarer:

  1. det där med partyfat skulle jag vilja lära mig hur det fungerar. Verkar smidigt. Är det bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer återkomma med det om partyfat då jag inte testat så noga än
      Har en annan typ fat som står som jag får köpa en tappkran till (har glömt det) och se, det fatet har stått i ett år nu så det kanske inte är världens bästa öl där i ;)
      Men drömmen om Corneliusfat växer sig starkare ;)

      Radera