onsdag 16 oktober 2013

BrewDay - BrewByBrandis American Pale Ale

En liten giva Belma på väg ner i kok
En mindre Edit: Ändrade rubriken på detta inlägget från Belma Apa.
Jag har dragit mig lite för att skriva det här inlägget, men här kommer det.
Tänkte testa lite för mig nya humlen häromveckan, en Apa på Briess Pale Ale & Cara Red ihop med Belma, Centennial och lite Cascade fick det bli
Som brukligt kör jag Maxi-Biab och följde mitt schema för det (som jag någon dag kommer dela med mig av när jag haft mer tid till att skriva ner det)



Belma blev jag lite nyfiken på beroende på dess smakegenskaper
Saxat från Humlegården:  Belma är en ren humle med mycket karaktär av apelsinaromer, lätt grapefrukt, tropisk frukt, ananas, jordgubbar och melon. 
Just det där med tropisk frukt, ananas jordgubbar & melon, det tilltalade mig och jag tänkte kanske ihop med lite Centennial och Cascade?
Jag läste nånstans att Belma ger en väldigt speciell smak som balanseras bra mot t ex Cascade
Så för att testa tog jag lite mindre Belma än Cascade i gemensamma givor (20, 15, 5 & 2 min) och en ensam 10 minuters giva av Centennial (körde Centennial som bittergiva också btw)
Genialiskt tänkt, men så spökade färdigkrossad malt mig ett spratt, precis som alltid när jag köper från en viss leverantör...
OG skulle vara ungefär 1.060 med min setup men jag fick ut 1.047 enbart, ganska stor skillnad, och det gör ju mycket på fyllighet och smak också...
Kändes så där... Och smakprovet efter kok smakade hyffsat mycket citron/lime surt.
Det positiva är väl att jag fick ut 24 liter istället för 22 liter, det var väldigt lite grums i grytan.
Lite mörk, lite pixlig, lite vad jag känner inför denna apan just nu...

Mycket besviken på krossningen, jäkligt synd att jag inte har möjlighet att krossa själv hemma...
Sista gången jag köpte enkelkrossad malt från den leverantören i vart fall...
Alltihopa sattes på jäsning med en rehydrerad US-05 och det började fräsa hyfsat fort i jäsröret. Till helgen torrhumlar jag den med 60% Cascade och 40% Belma i 3 dygn inför och kallkrascar sedan i 2 dygn innan jag flyttar över det på fat och några flaskor.
Blir nog att jag primar som vanligt men med lite maltodextrin tillsatt för att få lite extra kropp, kommer smaka av den innan jag bestämmer mig så inget är hugget i sten... Men ingen tvångskarbonering på denna ölen... Behöver få upp alkoholen en aning också antagligen.

Take This Beer

Även den förs på fat efter 3 dagars torrhumling och 2 dygns kallkrasch
Här har jag inte bestämt om jag skall tvångskarbonera eller prima med sockerlag ännu.
Jäsningen har gått utmärkt, startade upp den i 16 grader och lät den jäsa sig varm till ca 20 grader, lite renare i jäsningen denna gången kanske än tidigare, får se hur det påverkar smakerna...

Ett av mina fat redo för att fyllas med öl

Namn?

Inte blir det Belma Apa i vart fall, men jag tappade stinget lite på denna och funderar helt enkelt på att kalla den BrewByBrandis Pale Ale rätt och slätt.
Ingen artist, ingen låt, ingen film. Känns inte som den är värdig ett vad jag ursprungligen tänkt kalla den nämligen...
Uppdatering: Namnet blir rätt och slätt: BrewByBrandis American Pale Ale

Glöm inte följa mig på Twitter och Facebook, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Untappd:

Instagram:
Instagram
Google+:
 Google+


3 kommentarer:

  1. Ojoj! attans synd på utbytet där.. Jag råkar ju jämt ut för dte å jag kör ju på enkel färdigkrossad malt. Borde kanske testa dubbelkrossad en gång för så se skillnaden.
    Jag bryggd eidag å fick som vanligt sämst utbyte. 63% ungefär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det sög, förhoppningsvis blir ölet gott ändå, men det blir ju inte som tänkt. Skall köra en ny omgång med annan malt i det närmaste
      Dubbelkrossad är ju bra vid BIAB, lite mer grums får du nog i grytan om du kör dubbelkrossad. Kör en sats och testa :)
      Kör du på Weyerman säckar som krossats av Weyerman?

      Radera
  2. Näe, jag köper färdigkrossad av MaltMange. Han krossar ju själv. Undrar hur han hinner med?!
    Köpte MAris otter nu senast av han. Den ska ju vara bäst sägs det. Tänkte köra en smash med sådan malt. När jag hinner med. ujuj, idag är det körigt. gör-trött!

    SvaraRadera