fredag 23 november 2012

BrewDay - NC Lager

Humle, utskrivet recept.... Kan bara betyda en sak....
Häromdagen kunde jag inte motså längre, det var dax att koka lite öl igen!
Har gjort ett recept som jag var sugen på att testa, en tysk lager är det tänkt.
sagt och gjort, fram med all utrustning, börja koka vatten i kastruller och vatten kokare, allt för att komma igång så fort som möjligt...

Pilsnermalten var krossad så då återstod att krossa Cara-pilsen och Munich 1.
När det var klar hade mina beräknade 21 liter vatten nått temperaturen 54 grader, dax att mäska in och göra en Proteinrast (hoppade syrarasten i detta pilsnerschema) där fick det gotta sig en stund innan temperaturen höjdes till ca 64 grader där malten fick ligga och gotta sig i sisådär 45 minuter innan temperaturen höjdes ytterligare en gång till 72 grader där det låg i ca 30 minuter och gottade sig innan det var dax för utmäskning, sk Mash out på 78 grader i 10 minuter.

Temperaturkontroll under proteinrasten
Som ni ser är det en hel del väntetid. Och vad gör man då?
Ja i mitt fall, hängde tvätt och fixade med disken bl a. Glamoröst va?
Pre-Boil Gravity mätning, ganska ljus vört, även om bilden ljuger en aning;)

Koket

Nu är det äntligen dax att köra igång spisen på full styrka och i och med det, lyfta ur Biab-påsen med all malt och låta den rinna av över kitteln samt recirkulera en hel del av vörten.
Egentligen behövs inte det när man brygger med Biab-metoden enligt de lärde, men jag gör det ändå då jag vill försöka få ut max ur malten samt, rensa lite druv ur vörten.
Nu tar det ju en stund att få dryga 19 liter vört att koka, men när det väl kommer igång, sprider sig en skön doft av malt i hela lägenheten. Vörten skulle koka i 90 minuter, varav de första 30 minuterna utan humle, så med 60 minuter kvar av koket, tillsatte jag bitterhumlen och sedan var det bara att vänta ytterligare 45 minuter innan smakhumlen tillsattes ihop med 1 st vörtkylare
Premiär för vörtkylaren!
Med 5 minuter kvar av koket tillsatte jag aromhumlen, humlen som ger doft och till viss del smak i den färdiga ölen. I detta koket använde jag en och samma tysk... humle som både arom och smakhumle
Ett bra sätt att lära sig hur just den humlen smakar ;)

Dax att kyla ner...

Och det var nu saker och ting inte gick riktigt som jag vill...
när koktiden var slut stängdes plattan av och vörtkylaren kördes igång.
Vörtkylaren kopplas på vattenkranen i köket och sedan är tanken att man kör på för fullt med kallt vatten och snabbt kyler ner vörten. Sagt och gjort.
Och hej å hå...
Anslutningarna på själva kopparspiralen läckte, försökte snabbt dra åt dem för att försöka stoppa läckaget
Lyckades någorlunda i alla fall. Men, eftersom anslutningarna inte är vinklade (än) blir det inte fri passage genom slangarna och trycket blir hårt vid inkommande anslutning...
Detta skal åtgärdas ganska omgående. Så... Vad göra, jag fick anpassa kranen så att det inte läckte något nämnvärt. så det tog längre tid att kyla ner än jag räknat med...
Passa då på att göra rent och förbereda jäshink och häverten bl a.
Så, vörten nådde tillslut 17 grader, faktiskt lägre än jag räknat med, men heeeelt ok!
10,5 liter fördes över till jäshinken, glasklar vört, men...
Original Gravity test, fin färg på ölet, men...
Mitt OG visar på tok för lågt värde... Effektiviteten i mäskning var 52 % och jag räknar på 70%
Jag har helt enkelt inte fått ut tillräckligt med jäsningsbara sockerarter ur min mäsk...
Surt som... I receptet siktades på en alkohol volym om ca 5% nu verkar jag hamna på nånstans runt 4,2 % totalt... Jag får verkligen hoppas att jästen jäser ut riktigt bra så jag kommer lite högre.
Nu är ju inte det hela världen, det viktigaste är att ölet i slutändan smakar gott, men att ha så låg effektivitet av mäskning och kok är inte bra...
Dock var färg och smak helt ok, är lite spännande att se hur skillnaden är från kokdagen till flasktappningsdagen till färdiglagrad produkt. Det händer ju en del med smaker och aromer under den tiden.

Jag får gå över mina inställningar och delvis min utrustning för att se om jag kan komma upp i önskad effektivitet... Så jag får väl koka igen snart ;)
Så, det finns att slipa på här...
Nåväl... Jästen tillsattes och jag lät det stå och dra dryga  timmen innan jag ställde in jäshinken i jäskylen med universaltermometern påkopplad och klar.
Därefter var det over and out, god natt. Klockan hade hunnit bli över 2...

Dagens Bryggmusik
Lätt, Motörhead - No Remorse.
Lätt en av de bästa samlingsplattor som finns.


Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Google+:
 Google+

7 kommentarer:

  1. Gör-bra bryggningsinlägg. Vad var det för jäst du använde då?
    Är det det inte tröttsamt att brygga tills långt in på natten? Jag hade varit död vid kl 2 på natten. Jag brukar alltid börja brygga så tidigt jag bara kan så jag är säker på att bli klar till man ska äta vid 18 tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Jo det blev tröttsamt när utbytet blev så kasst + krånglet m vörtkylaren.
      Men det är löst m vörtkylaren nu
      Och så hoppas jag effektiviteten blir bättre i nästa kok då jag förändrat min kokprofil
      Jästen var Saflager w-34/70
      Den har blivit lite av husjäst på AG bryggningar ;)

      Radera
  2. I övrigt tycker jag Wyeast Munich Lager är en grym Lagerjäst, provar Bavarian Lager på en också, wyeat det med, lär vara w-34/70 det med iof

    SvaraRadera
  3. Jag är feg på att brygga lageröl. Ingenstans att jäsa i låg temperatur och sedan ska ju lagers lagras så länge innan man får dricka dem. Jag har inte det tålamodet. Skulle vilja kunna brygga en god lager ändå. Jag har en begagnad kyl som jag ska testa så småningom till att jäsa lager i.
    ojoj, nu är gröten klar! frukost!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju nackdelen, lagringen och temperaturen
      På vintern inga problem jäsa eller lagra här, men efter att jag fick hem ett extra kylskåp och en UT-200 till så är det ju rätt gött kunna brygga året om ;)
      Det är ju lite jobbigt att veta att de jag kokar nu, dricks om 3 månader ungefär, får ju skjuta lite i det mörka med humlen, malter och mängder osv
      Men det blir spännande när man är där.
      Är ju så (o)klok att jag kör mina egna recept från start, kanske inte det smartaste för att lära sig ;)

      Radera
  4. Tja, jag körde också egna recept från början. Vill hitta på själv! :) Man vill ju kunna ta äran för sitt eget goda öl istället för att bara härmas.

    SvaraRadera