torsdag 20 juni 2013

TasteDay - Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In)

"En Apa" har fått namn Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In)

På dagen en månad efter bryggdagen kunde jag inte hålla mig och kylde snabbt ner en flaska av min senaste American Pale Ale: Take This Beer (Stay A While And Breathe Me In). Jag har haft lite huvudbry runt denna då allt kanske inte gick som tänkt på den bryggningen, framförallt då så underpitchades den.
När jag efter ca 2 veckor i jäshinken smakade av FG provet så smakade och luktade den starkt av något jag kan beskriva enklast som gammalt däcksgummi (inte ovanligt vid underpitchning av en del jäster, och inte heller ovanligt när man använder mycket av vissa humlesorter tydligen)
Hela flaskningsproceduren tog stop där en stund och jag funderade fram och tillbaka samt Googlade lite. Jag var i ärlighetens namn sekunden från att hälla allt i vasken. Men idag är jag extremt glad att jag inte gjorde det...

Nåväl...

Flaskan kyld, solen sken på balkongen och glaset redo.
Kapsylen åkte med ett härligt pys och den där vita dimman steg ur flaskan. Ett bra tecken för kolsyran. Hällde försiktigt över i glaset och en vit härlig skumkrona la sig stadigt på toppen av ölet.

Jag satte näsan till och en fantastisk doft av tropiska frukter fick mig hajja till, jag var faktiskt övertygad om att det skulle lukta gummi...
Först tog jag en liten sipp, fortfarande övertygad om att gummit skulle finnas där i smaken men inget av den där heller

En rejäl mun då för att få smaken i munnen, och vilken smak!
Humlen överraskar helt här, en fyllig smak av tropiska frukter, lite citrus, lite mango, ja det kändes som hela smakpaletten fick sig ett glädjerus av smaker av olika tropiska frukter. Malten fyller på och ger en fyllig härlig smak som jag aldrig känt i någon "köpeöl" tidigare, helt fantastiskt gott.

Dock, om jag skall säga något som saknas, så är det beskan, den är lite låg tyvärr.
Men jag klagar inte, jag har ju en fantastiskt frisk och god öl, med mycket smak och arom som ändå är lättdrucken, underbart en sommarkväll!
Jag ställde från mig glaset och tittade på det, väldigt förvånad. Jag trodde nästan mina sinnen spelade mig ett spratt.
Färgen är gyllengul med en toning mot rött eller brunt och lätt disig, disigheten var något jag siktade på faktiskt, ingen Protafloc i den brygden alls.

Ett par munnar senare var glaset slut och jag fyllde på lite med bottenslatten för att se hur det smakade, inget fel där heller, möjligen kan det anas lite av gummismak i jästen då.
Fick i glädjeruset snabbkyla en flaska till och njuta av lite senare på kvällen.
Även den lika god, lika smakrik, lika aromatisk, därav blev ju även namnet jag döpt den till passande "Take This Beer (Stay a while and breathe me in)" för det är verkligen en öl i vart fall jag vill dofta på.

Så nu får ett par flaskor följa med på midsommarfirandet!
Skål & Trevlig Midsommar på er alla)

Glöm inte följa mig på Twitter och Facebook, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Untappd:

Google+:
 Google+


6 kommentarer:

 1. Grattis!

  Fint att den blev god. Roligt när man blir överraskad år det hållet. Hurra! Händer sällan mig för jag har alltid så höga förväntningar så jag blir helt sänkt när jag misslyckas och bara lagom nöjd när det går jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, blev helt ställd
   Hade med mig några över midsommar som smakades av andra också, total succé :)
   Var ju en aning sänkt efter misslyckandet med en annan öl

   Radera
 2. vart kan man få tag på denna öl?
  /maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns enbart en extremt begränsad tillgång på denna ölen just nu tyvärr Maria.

   Radera
 3. Hittade denna via appen Untapped! Bara namnet gör att jag måste få dricka den!!!
  När får man möjlighet till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade ölen via untappd, och att du är sugen på att smaka. När den går att få tag på är för stunden svårt att säga

   Radera