Om BrewByBrandisÖl är gott och skall bryggas med mycket kärlek, mycket metal och en hel del tålamod. Och det får gärna vara roligt och lätt.

BrewByBrandis är ett picobryggeri i hemmiljö, alltså ett rent amatörbryggeri. Och här brygger vi mestadels Lager och Pilsner men även någon Ale blir gjort framför allt under sommartid.

BrewByBrandis brygger helmaltsöl med BIAB metoden samt vid väldigt enstaka tillfällen kit från Coopers, Better Brew och liknande märken, oftast med modifieringar.

Eftersom det finns en del av oss hembryggare som håller sig till eller startat kitbryggning så känner jag att det finns ett visst behov av att även kunna visa den sidan av hembryggningen. På en del forum möts man med orden "skippa Coopers satsen, skippa sockret, skippa allt och börja med all grain, eller börja åtminstone med extraktbryggning, kitbryggning är kasst". Inte schysst.

Men använd spraymalt eller flytande maltextrakt istället för enbart socker så är man på god väg att göra godare öl. Och ja, byt jästen, det ger så mycket igen för ett par tjugor i investering.

Visst, All grain är bäst, inget att snacka om.
Men det går att göra bra öl med kit också, och jag kommer inte överge det eftersom jag inte alltid hinner med att lägga 5-6 timmar på att koka helmaltsöl. Jag får bra och goda öl även med kit, så då är jag nöjd med det. Alla gör ju det som passar dem bäst, eller hur?

Hittar man sina vägar inom kitbryggningen så kommer man också få riktigt goda öl.
Mycket hänger på jästen, och det är där den största skillnaden märks på dessa kit.
Jag har provat Coopers kitjäster och de smakar i min mun inte gott.

Nu brygger jag bara med äkta jäster från Wyeast (smackpacks) och Fermentis (torrjäst)

Och känner ni att ni bemöts med nedlåtande svar på något forum om ni frågar runt kit, ställ frågan här så skall jag försöka svara dig på ett enkelt rakt sätt.

Min testpanel är hård och hänsynslös. Jag själv är kräsen. Smakar det inte gott, kommer jag få veta det, och om jag är missnöjd, då åker hela batchen i vasken.

Så med det sagt, "Hittade" BIAB som är ett enkelt sätt att utan stora investeringar kunna brygga helmaltsöl. Och ett kylskåp har jag fått till skänks, så jag kan gå loss på riktigt helmalts lager. Men kiten kommer bestå, enkelheten med att brygga dem är inte att förringa i en stressad mans vardag.

Jag kommer dela med mig av lite tips, lite bilder och recept, och kanske recensera något kit då och då.


Välkomna att läsa och kommentera.

/BrewByBrandis
For English readers: Wherever it says for eaxample Layer & Wharehouse in the translations, it means "l_a_g_e_r" and anything with bridge means b_r_e_w_ in some form
Translationapps can be funny sometimes


Glöm inte följa mig på Twitter, Facebook och Instagram, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Instagram:
Instagram
Untappd:

Google+:
 Google+


.