tisdag 2 april 2013

BrewDay - Basement Draught Spring Edition 2013

Ingredienserna till Basement Draught Spring 2013 Edt.
Enkelt och snabbt.
Bryggsuget har varit hårt ett tag. Dock har tiden inte riktigt räckt till på sistone.
Men ikväll var det dax, det blev Basement Draught Spring 2013 Edition. Ni som läst lite kanske kommer ihåg att det gjorts Basement Draught tidigare, så detta är 3:dje gången, och 3:dje varianten
Allt gjordes på mindre än 1 timme.


Vårens variant innehåller:
1,7 kg Coopers Original Draught
1 kg Extra ljus spraymalt
400 gram Dextrose
80 gram Maltodextrin
1 påse Finnishing Hops Hersbrucker (12 gram)
1 påse Finnishing Hops Saaz (12 gram)
1 Wyeast Munich Lager smackpack

Proceduren är enkel:
Gör rent jäshinken, häll i spraymalten, dextrosen och maltodextrinet i hinken, häll på 2 liter kokande vatten, sätt på locket och sväng runt jäshinken ca 30 sekunder, kolla om du ser några klumpar, i så fall repetera.
Coopersburken ställs ca 10 minuter innan man skall använda den i ett varmt vattenbad.
Öppna och häll över innehållet i jäshinken, häll sedan kokande vatten i burken och rör försiktigt om med skeden så den sista maltsirapen löser upp sig och häll sedan även det i jäshinken. Rör runt försiktigt så allt mixar sig.
Fyll upp till ca 18-19 liter, rör runt så allt blandar sig, kolla tempen, häll i Finnishing Hopsen som stått och dragit ca 15 minuter i hett vatten och justera med kallt/varmt vatten upp till 21,5 liter
Du vill ha 20 grader ungefär här.
Rör runt kraftigt med skeden eller skaka hela jäshinken kraftigt (med locket på) så vörten syresätts.
Häll i jästen, rör runt lite försiktigt och förslut.
21,5 liter öl skall nu jäsas med arbetshästen Munich Lager

Jag låter min stå varmt över natten och ställer den kallt på morgonen.
Jäsningen bör ha kommit igång vid det här laget
Jäshinken får stå i ca 10-12 grader ungefär 14 dagar sedan ställer jag den varmt ett par dagar
Där jag jäser just denna satsen, kan temperaturen variera lite, så jag håller lite koll på termometern under jäsningen. Blir det för varmt för tidigt gäller det hålla koll på OG:n.
Naturen får i och för sig ha sin gång här och det har blivit  väldigt bra innan. Men helst vill jag inte att det blir varmare än runt 14-15 grader där jag jäser, och då helst inte förrän efter 10-12 dagar
Naturjäst kanske man skall kalla det?

Starting Gravity blev 1.052 så jäser den ner som tänkt hamnar vi på runt 6 % i alkoholstyrka.

1.052 i SG. Precis där jag vill ha den.
Senare i veckan kommer lite TasteDays, kanske någon mer bryggning och lite annat kul ;)

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Google+:
 Google+


2 kommentarer:

 1. Du jäser alltså med humlen kvar i jästunnan och kokar inte vörten så den desinficeras? Får du inte problem med felsmaker och/eller infektion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin
   Enkla svaret är: Nej, jag kokar inte, och är inte rädd för felsmaker, och ja, jag jäser med Finnishing Hops i jästunnan

   Men för att utveckla:
   Vörtsirapen förpackas i steriliserade burkar i en steriliserad miljö och vad jag förstått, är den kokande när den hamnar i burkarna. Kokar man vörtsirapen förändras dess karaktär (beska och humle smak försvinner/förändras, färgen blir mörkare etc) Så länge burken är hel och fin samt inte utgången ser jag ingen anledning att koka vörtsirapen.
   Angående spraymalten: Samma här, steril från början jag häller sedan först 2 liter kokande vatten och blandar ut den med + ytterligare knappa 2 liter kokande vatten från Coopersburken.
   Det torde räcka för att döda eventuella bakterier som skulle kunna smyga sig in från luften t ex.
   Jag kommer ihåg att man rekommenderade att koka Coopers vörtsirap på 80-talet i ca 15 minuter, idag rekommenderas det inte. (och det rekommenderades att 1 kg strösocker tillsattes på den tiden med ;) )
   Men självklart, om man känner sig orolig för infektioner, koka vörten en 15 minuter eller så.
   Man gör ju det som funkar bäst för en själv!

   Avseende humlet:
   Första gången jag gjorde denna brygd utgick jag från vad som stod på påsarna till Finnishing Hopsen (pellets i en liten tepåse typ) och där stod, låt dra 10 minuter i hett vatten (jag häller kokande vatten över påsarna i varsin soppskål) häll sedan i allt i jäshinken inklusive påsarna. Effekten blir lite som torrhumling även om humlet ligger med i själva jäsfasen. (där tvistar ju di lärde en hel del om det är bra elelr dåligt)
   Ölet jag fått fram hittills har varit humlearomatiskt och välsmakande. Och väldigt populärt bland mina vänner.
   Jag har hittills inte haft några felsmaker på de Basement Draught jag bryggt, varken från jäst eller något annat. Inga infektioner heller. Så nu får jag väl säga "Peppar Peppar ta i trä" och se hur det här slutar.
   Slutklämmen är jag mer orolig för luftburna bakterier och vildjäst än att få infektioner av Coopers kitet eller spraymalten.
   I grund och botten handlar ju det mesta om renlighet också, tror att fler får felsmaker och infektioner av undermådlig rengörning, fel jästemperatur, dålig jäst (t ex Coopers medföljande), och att de inte kan låta bli lyfta på locket i tid och otid under jäsningens gång.

   Radera